Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ...ΕΓΙΝΕ 66 ΕΤΩΝ...6 ΙΟΥΛΙΟΥ 1959..
Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ...ΕΓΙΝΕ 66 ΕΤΩΝ...6 ΙΟΥΛΙΟΥ 1959...Η μουσική του παρουσία ξεκινά το 1976 με την είσοδό του στη Νομική Σχολή Αθηνών, οπού συνθέτει για το Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, σε παραστάσεις, όπως οι, «Οιδίπους Τύραννος», «Φαύστα», «Εμείς και o Χρόνος», «Η Βεγγέρα». Ο Μάνος Χατζιδάκις ακούει τη μουσική του, τον παροτρύνει να αφοσιωθεί σ’ αυτήν και το 1980 τον παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ως έναν από τους έξι νέους συνθέτες του δικού του «Τρίτου Προγράμματος».
Από εκεί ξεκινά μια παράλληλη συνθετική πορεία που, μέχρι σήμερα, αριθμεί, 35 μουσικές για το θέατρο, 32 κινηματογραφικά και 10 τηλεοπτικά soundtrack και 40 δίσκους βινιλίου και CD, αρχής γενομένης με τα «Τοπία» του 1981. Έχει συνθέσει τέσσερα συμφωνικά ορατόρια, δύο κοντσέρτα για πιάνο, ένα για βιολί, δύο συμφωνίες, πολλά έργα μουσικής δωματίου, δύο συμφωνικές σουίτες, έξι συμφωνικά ποιήματα, τρείς όπερες- μιούζικαλ , δύο συμφωνικά ορατόρια και πολλούς κύκλους τραγουδιών. Έχει γράψει στίχους και λιμπρέτα σε δικά του κυρίως έργα, έχει μεταφράσει από τα αρχαία και τα λατινικά στα νέα ελληνικά και από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και τα Αγγλικά πολλούς στίχους τραγουδιών του.
Τα έργα του, στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν εκτελεστεί δημόσια στην Ελλάδα σε χώρους όπως το Ηρώδειο, η Επίδαυρος (Μεγάλη και Μικρή), το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, η Αρχαία Δήλος, το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, το Παλλάς και αλλού. Στο εξωτερικό, στη Νέα Υόρκη (Alice Tulli Hall- Lincholn Center, United Nations General Assembly Hall με τραγουδιστή τον Rollando Villazon)) στο Παρίσι (αίθουσα 2 της Unesco), στο Seizi Ozawa Hall της BSO στο Tanglewood, στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου (στα επίσημα εγκαίνια), στη Βιέννη, στο Musikverein (Σονάτα για βιολί και πιάνο με τον Γιάννη Γεωργιάδη και την Doris Adam).
Τα κινηματογραφικά του soundtrack έχουν αποσπάσει 9 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 4 Κρατικά Βραβεία, ένα Βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και 3 Διεθνή (Φεστιβάλ της Βαλένθια, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών Ταινιών, EBU). Στη δισκογραφία, έχει τιμηθεί με 2 Χρυσούς και 3 Πλατινένιους Δίσκους. To κοντσέρτο για πιάνο, που ηχογραφήθηκε από την γερμανική δισκογραφική εταιρεία MDG, και διανέμεται σε 126 χώρες σε όλο τον κόσμο, απέσπασε το 2023, τρείς υποψηφιότητες στα πλέον έγκυρα βραβεία κλασικής μουσικής, OPUS KLASSIK.. Το κοντσέρτο για βιολί και η Συμφωνία του αρ. 1 ηχογραφήθηκαν για δισκογραφικούς λόγους από την London Symphony Orchestra με τον Julian Rachlin και μαέστρο τον Γιώργο Μπαλατσινό.
Συνέθεσε την μουσική των παγκόσμιων τηλεοπτικών σημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το “Three Minutes to Countdown” της παγκόσμιας μετάδοσης αλλά και στις τελετές αφής και παράδοσης της φλόγας το 2024. Υπήρξε επί 30 χρόνια στέλεχος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. (Διευθυντής στο Τρίτο Πρόγραμμα επί εικοσαετία, Γενικός Διευθυντής, Μέλος του ΔΣ). Επίσης υπήρξε επί διετία πρόεδρος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι Composer in Residence της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Παράλληλα είναι ιδρυτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του «Ελληνικού Σχεδίου» με έντονη πολιτιστική δράση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.